Sök Schibsteds nya stipendium

Har du idéer som kan bidra till att stärka mediebranschen, journalistiken och vår demokrati? Kanske klurar du på en ny tjänst eller funktion som kan få fler unga att upptäcka fri och oberoende journalistik? Eller brinner du helt enkelt för en journalistisk idé – som bara måste genomföras?

Goda idéer behöver förverkligas. Därför delar Schibsted i höst för första gången ut The Power of Journalism-stipendiet. Stipendiesumman är 30 000 kronor och går till en eller flera journalist- eller medieteknik-studenter i Sverige som vill utveckla sig själva och samtidigt bidra till utvecklingen av mediebranschen och journalistiken i stort. Stipendiemottagare får också vara med under hela Power of Journalism-dagen* och banketten på kvällen.

Stipendienämnden ser gärna ansökningar som borrar i frågan om hur den digitala journalistiken kan demokratiseras och nå ännu fler, men gillar också spännande och konkreta idéer till granskningar och reportage – eller tech-innovationer och nya tjänster som kan gynna hela mediebranschen och göra journalistiken tillgänglig för nya unga läsare. 

Ingen idé eller ambition är för stor eller för liten!

Journaliststudenter på universitet, högskolor och folkhögskolor är välkomna att presentera sin idé i en text på max 3 000 tecken, men vi är lika ivriga att ta del av ansökningar från dig som studerar medieteknik och är nyfiken på att använda din kunskap inom medieindustrin.

Stipendiets mottagare presenteras under The Power of Journalism-dagen i Stockholm den 23 november 2023. Schibsted står för resa och boende.

The Power of Journalism-juryn 

  • Lena K Samuelsson, publisher, Aftonbladet
  • Martin Ahlquist, tf chefredaktör, Svenska Dagbladet
  • Markus Gustafsson, chefredaktör, Omni
  • Agnes Stenbom, grundare och chef, IN/LAB

Praktisk information

Ansökan öppnar den 14 september och avslutas den 12 november. Skicka in ditt bidrag till stipendium@schibsted.com.

Stipendiet är 30 000 kronor och skattefritt.

*The Power of Journalism är en konferens som arrangeras av mediekoncernen Schibsted och samlar journalister, forskare och opinionsbildare. Under en dag diskuteras journalistikens utmaningar och möjligheter, varvat med inspirerande exempel på journalistik som gjort avtryck. Konferensen är öppen och gratis för journaliststudenter.