– Hos Schibsted Marketplaces ser vi at sirkulære forretningsmodeller er banebrytende for å redusere miljøpåvirkningen av forbruk ved å kutte utslipp. Disse innsiktene er avgjørende for at vi kan ligge i forkant med å hjelpe våre brukere ta mer bærekraftige valg, sier Cathrine Laksfoss, EVP Recommerce i Schibsted Marketplaces.
Vår Second-Hand-rapport avslørte at rundt halvparten av kjøp av brukte varer i Norden erstatter kjøp av nye varer, med erstatningsgrader på 55 % i Danmark, 54 % i Norge, 50 % i Sverige og 47 % i Finland. For eksempel betyr dette at 54 % av brukte varer kjøpt fra plattformer for brukte varer i Norge erstatter kjøp av en tilsvarende ny vare.
I Schibsted Marketplaces legger virksomhetsområdet Recommerce til rette for handel med brukte varer gjennom merkene Finn, Tori, DBA og Blocket. Ved hjelp av automatisert programvare fra Vaayu, vår karbonberegnings- og reduksjonspartner, analyserer og kvantifiserer denne rapporten deres estimerte unngåtte utslipp, ved å se på direkte og indirekte utslipp fra drift, emballasje og leveranser.
Hvorfor erstatningsgraden er viktig
Erstatningsgrad viser hvor ofte noe du kjøper brukt erstatter kjøp av en ny vare. For Schibsted Marketplaces er dette grunnleggende fordi det viser hvor mye karbondioksidutslipp fra produksjon og distribusjon av nye produkter våre markedsplasser motvirker.
Å kjøpe brukte varer vil nesten alltid unngå utslipp hvis du kjøper den i stedet for å kjøpe ny. Men hvis du kjøper ting du ikke hadde tenkt å kjøpe eller hvis du kjøper brukte varer i tillegg til det du kjøper nytt, vil ikke effekten være den samme.
– Denne rapporten viser oss at vi bare er i begynnelsen av overgangen til en sirkulær økonomi. Det er fortsatt en vei å gå for å endre forbruksmønstre og nå vårt mål om å gjøre det bærekraftige valget til det åpenbare valget, sier Markus Ahlberg, Chief Sustainability Officer i Schibsted Marketplaces.
Funnene i denne rapporten gir en grunnleggende forståelse og klare benchmarks for Schibsted Marketplaces’ pågående innsats for å støtte bærekraftige forbruksvalg. Den viser hvordan rehandel kan bidra til å unngå negativ klimaeffekt og fremme en mer bærekraftig handelsindustri.
Til sammen unngikk Schibsted Marketplaces’ Recommerce-virksomheter estimerte 349.726 tonn CO2-utslipp i fjor, noe som tilsvarer:
- 1.883.425 bilturer fra Oslo til Stockholm og tilbake
- Produksjon av 2.388.937 nye sykler