VG, Aftenposten og Aftonbladet vant Schibsteds journalistpriser

Schibsted ASA (SCH) , Published 30/05/2008 20:42:49

To journalister fra VG, to fra Aftenposten og et team på åtte fra svenske Aftonbladet stakk av med seirene i det første Schibsted Journalism Awards. Schibsted, som tar mål av seg å bli det mest attraktive mediekonsernet i Europa, delte ut tre journalistpriser, hver på 200 000 norske kroner, i Operahuset i Oslo fredag kveld. 
 
Beste fortelling
Anne Stine Sæther og Anders Sooth Knudsen fra VG stakk av med penger, heder og ære i kategorien Beste fortelling for sin dekning av 72 norske kvinner som er drept av sine menn. I juryens begrunnelse het det blant annet at arbeidet er imponerende, nyskapende og kreativt. Samspillet mellom nett og papir ble framhevet som spesielt vellykket.
 
To andre prosjekter fikk hederlig omtale av juryen. A-magasinets Stein Bjørge og Inger Anne Olsens fortelling om gambieren Musa Sunko, som prøvde å komme seg inn Europas bakdør gjennom en åpen båt på Atlanterhavet, ble omtalt som sterk og rørende. Aftonbladets team bak Irak Direkt fikk ros for sitt nyskapende prosjekt som formidlet livet i et krigsherjet Irak gjennom blogger, tekst, bilder og videoer.
 
Beste avsløring
Einar Haakaas og Kjetil Sæter fra Aftenposten vant kategorien Beste avsløring for sin dekning av drosjejukset i Oslo Taxi. Juryen berømmet journalistene for ha gravd dypt og lenge og fått fram alle fakta i en av de mest omfattende sakene om skatteunndragelse i Norge noensinne.
 
Også Eirik Mosveen fra VG med Valla-saken og Svenska Dagbladets avsløring om veldedige organisasjoners tvilsomme økonomiske virksomhet fikk hederlig omtale av juryen. Mosveen for sitt utrettelige arbeid med å verifisere tips om Vallas lederstil, og SvD for sin veldokumenterte og godt fortalte avsløring.
 
Beste nyskaping
Aftonbladets team, bestående av Magnus Ringman, Jill Sjölund, Staffan Lindberg, Ebba von Essen, Kai Rehn, Jerker Ivarsson, Karin Schmidt og Lars Sjöstedt, vant kategorien Beste nyskaping. Prosjektet Svenske Helter ble hyllet av juryen for en positiv tilnærming til journalistikken. Svenske Helter flyttet fokus fra kjendisene og publiserte en rekke artikler om hverdagshelter. Leserne kåret åtte slike helter, som mottok titlene på en stor galla der kjendisene var publikum. Prosjektet involverte alle Aftonbladets kanaler.
 
De to prosjektene som fikk hederlig omtale i denne kategorien var russiske Moi Rayon og VG Nett. Sistnevnte for sin storsatsing på å gjøre klimaspørsmålet både underholdende og lærerikt. Moi Rayon for sin uventede tilnærming til et lokalt veiproblem. Framfor kun å fokusere på problemet med dårlig skilting, var Moi Rayon løsningsorienterte, tegnet og publiserte veikart til befolkningen i St. Petersburg.
 
Fornøyd juryleder
Juryens leder Bernt Olufsen, ansvarlig redaktør i VG, er svært fornøyd med utfallet.
– Alle de tre vinnerne viser ekstremt godt journalistisk håndverk og er godt presentert. De er gode eksempler på innhold av høy kvalitet i Schibsteds publikasjoner og lever opp til konsernets verdier og standarder.
 
– Prisvinneren fra Aftenposten er et eksempel på det klassiske journalistiske scoopet, basert på tradisjonell gravende journalistikk. Mediehuset Aftonbladet er blant de mest utviklingsorienterte selskapene i Schibstedkonsernet. “Svenske helter” er et bredt anlagt multimediainitiativ presentert på en måte som involverer lesere, brukere og seere på en positiv måte. VG-vinneren er også vel planlagt som en multimediepresentasjon, med eksklusiv vinkling for både papir, nett og web-tv.
 
– Resultatene denne gang ble kanskje vel skandinavisk preget. Men juryen var enig om at vinnerne er de beste blant de 29 kandidatene, sier Bernt Olufsen som håper at prisene vil inspirere til å nå nye journalistiske mål. – Vi håper redaksjonene i Schibsteds aviser vil studere vinnerne for å utvikle den journalistiske metode ytterligere, sier han.
 
De øvrige medlemmene av juryen var Diana Kachalova, sjefredaktør i Moi Rayon i St. Petersburg, Mats-Eric Nilsson, sjefredaktør i Svenska Dagbladet, den svenske medieanalytikeren Olle Lidbom og tidligere kringkastingsdirektør i NRK, Kari Werner Øfsti. 
 
 
 
— — —
 
Kontaktpersoner:
Kjersti Løken Stavrum, featureredaktør Aftenposten og leder for Styringsgruppen Schibsted Journalism Awards.
Tlf: 98 20 30 70
 
 
Bernt Olufsen, sjefredaktør i VG og leder for Juryen.
Tlf: 90 94 31 02