I mai ble det kjent at Schibsted og StartupLab lanserer en kampanje nettopp for å styrke synligheten til en rekke selskaper i oppstartsfasen, som har et ekstra stort potensial for vekst i forbindelse med korona-pandemien.
Over 100 tech-startups fikk muligheten til å pitche sitt konsept, og dermed få muligheten til omfattende annonsering via Schibsteds mediehus.
Her er de 10 utvalgte selskapene:
- Dagens er en digital markedsplass for mat fra små, lokale produsenter. Selskapet selger mat til restauranter, men da korona-krisen kom og restaurantene stengte, utvidet de konseptet ved å tilby produktene sine til privatkunder via selvbetjente kjølecontainere på utvalgte henteplasser.
- Globus AI vil bidra til å øke folks livskvalitet, ved å kombinere kunstig intelligens med myke verdier. Selskapet har utviklet en algoritmestyrt bemanningsassistent for helsevesenet, som matcher ledige jobber mot riktige kandidater på riktig sted. Under korona-pandemien har Globus AI sammen med Helseetaten og Oslo kommune, videreutviklet et bemanningsprodukt for helsesektoren, som bidrar til at personell kommer raskest mulig ut i viktige oppdrag og sørger for en effektiv kobling mellom helsepersonell og vakter som skal bemannes. En av dem som har tatt i bruk kunstig intelligens er Nordstrand Bydel i Oslo.
- Dealflow er en digital møteplass for gründere og investorer, og legger til rette for aksjebasert folkefinansering. Hver tredje gründer feiler på grunn av mangel på kapital, og korona-krisen har også medført at flere industrielle investorer sitter på gjerdet. Dermed er Dealflow mer relevant enn noen gang.
- Lifekeys er en online psykologtjeneste med kort ventetid og autoriserte psykologer. COVID-19 har vist at behovet for digital psykologhjelp er mer aktuelt enn noensinne, og Lifekeys har de siste månedene hatt stor pågang fra nordmenn som har behov for noen å snakke med.
- Cake it easy er en digital plattform for lokale bakerier over hele landet, som gjør det lett for bedrifter og privatpersoner å bestille kaker levert på døra. Bakerne ble hardt rammet av korona, men samtidig økte behovet for å kunne bestille på nett, og selskapet har opplevd at det har vært populært å sende kaker til familie og kolleger under pandemien.
- Joymo er en livestreaming-plattform for breddeidretten – for klubber, fans, utøvere og trenere. Selskapet tilbyr en tjeneste som gjør det mulig for idrettslag å livestreame idrettsarrangementer, enten ved hjelp av et ubemannet kamera eller en app som man laster ned til sin telefon eller iPad. Idrettslagene kan generere inntekter ved å selge billetter og sesongkort til sine kamper og arrangementer, slik at supportere kan følge med når som helst, fra hvor som helst. Tjenesten er veldig relevant i lys av korona, siden den gir alle som ikke kan eller får lov til å møte opp en mulighet til å se sine kjære i aksjon på idrettsarenaen.
- Fundingpartner er en folkefinansieringstjeneste hvor små og mellomstore bedrifter – på tvers av ulike sektorer og risikoprofiler – kan låne penger fra vanlige nordmenn, såkalt crowdlending. Selskapene som låner penger vil betale tilbake avdrag og renter månedlig, inntil lånet er tilbakebetalt.
- Nyby er en ny type digital samhandlingsplattform for kommuner og organisasjoner som ønsker å løse viktige velferdsoppgaver i samarbeid med ansatte og innbyggere. Over 50 kommuner og organisasjoner i Norge og Sverige benytter i dag plattformen som et strategisk verktøy. I forbindelse med koronakrisen har pågangen og bruken vært enorm, og vekket både nasjonal og internasjonal interesse.
- Playfinity utvikleren av playOS ™, en plattform for gaming av aktivitet, som inspirerer unge til å være aktive alene eller med venner, på fritid eller i idrett. Selskapets første produkt «SmartBall», ble en stor suksess og ledet til samarbeid med Sander Sagosen og Norges Håndballforbund hvor trening av basisferdigheter gjøres morsommere. I partnerskap med Svenske North Trampoline lanserte selskapet verdensnyheten «JumpGames» til påske, der hopping er blitt gaming. Produktene har vært høyst relevante denne våren, med barn som har måttet være mye hjemme. Det har blitt hoppet og kastet mer enn 10 millioner ganger med Playfinity siden 12.mars.
- Ordr er den raskest voksende plattformen for mobil bestilling og betaling som forsterker restauranters evne til å selge smartere og mer samtidig som de øker kundenes tilfredshet. Tiden for venting er forbi, og man kan bestille og betale når man selv ønsker. Grunnet korona har flere og flere vært tvunget til å tenke nytt og teste alternative løsninger. Gjennom høy kundetilfredshet og bedre lønnsomhet i år mot i fjor vokser Ordr i et tempo bransjen aldri har sett.
En gründerundersøkelse gjennomført av Respons Analyse blant 90 norske tech-startups i mai, viser at 84 prosent av virksomhetene mener at korona-pandemien har påvirket deres strategi.
1 av 3 virksomheter har måttet endre eller utvikle sine produkter og tjenester, og nesten like mange har måttet øke tempoet i sin virksomhet.
Det er Shifter og Schibsted som sammen har tatt initiativ til å gjennomføre undersøkelsen.
– Vi fikk inn utrolig mange sterke søknader, men landet på 10 virksomheter som virkelig opplever en vekst i lys av korona-pandemien. Noen har totalt måtte snu om på sin forretningsmodell og tenke annerledes for å overleve. Andre opplever en naturlig vekst, i lys av at befolkningen på rekordtid har måttet øke sin digitale aktivitet fra sine hjemmekontor og karantener. Vi gleder oss til å følge utviklingen til disse virksomhetene tett de neste ukene, og er spent på hvilken effekt økt markedsføring og merkevarebygging kan ha for disse, sier Hanne Hollstedt, markedssjef i Schibsted Growth.
– Engasjementet for kampanjen, blant gründerne som sitter hos StartupLab, har vært over all forventning. Felles for alle er at de har utviklet fantastiske produkter og tjenester, men ønsker å fortelle markedet og sine målgrupper at de finnes. Det var vanskelig å velge ut kun 10 kandidater, men samtidig er jeg helt sikker på at vi har funnet et variert utvalg med stort potensial for videre vekst. Det skal bli gøy å se hva vi kan utrette for disse sammen med Schibsted, sier Lauga Oskarsdottir, inkubatorleder i StartupLab.