Published 2019-06-20

Her er Schibsteds framtidshub

Schibsted har satt opp “framtidshuben” Next Media for å finne nye forretningsideer innenfor mediebransjen.

An invalid security key was specified. Please use at least the following shortcode:
[advanced_iframe securitykey="<your security key - see settings>"]. Please also check in the html mode that your shortcode does only contain notmal spaces and not a &nbsp; instead.

Med smidige arbeidsmåter og startup-filosofi gyver enheten Schibsted Next Media løs på sitt oppdrag: Eksperimenter og dyrk fram initiativ som kan bli nye og uavhengige medieprodukter for Schibsted!

– Vi trenger å være i forkant med å tilby våre brukere produkter som hjelper dem med å løse nye behov, sier Frida Kvarnström, lederen for Next Media.

Innovasjonssenter

Schibsted Next Media er satt opp som et internt innovasjonssenter i Schibsted. Miljøet driver både satsinger som allerede er lansert, og utforsker mulige nye initiativ.  Enheten er en del av forretningsområdet Next i Schibsted (de andre to områdene er News Media og Marketplaces).

– Vi ser på oss selv som en slags inkubator, en intern start-up for innovasjon, sier produktsjef Tobias Calminder.

Next Media forklart på to minutter

I denne videoen fra Schibsted forklarer ledere for Next Media hva som er enhetens oppdrag.

 

Neste generasjons medieprodukter

Next Media-enheten ble tidligere kalt Next Gen. Men i forbindelse med etableringen av “nye” Schibsted, hvor den internasjonale rubrikkvirksomheten er skilt ut i datterselskapet Adevinta, har enheten fått et tydeligere mandat til å jobbe fram nye forretningsideer innenfor media.

Ambisjonene er store. – Vårt mål er å finne neste generasjons medieprodukter for Schibsted, sier Fanny Chays, som er produktleder i et av teamene som jobber med å utforske nye ideer.

Hun påpeker at mye innovasjon og produktutvikling allerede skjer innenfor de eksisterende merkevarene til Schibsted. Next Media skal ikke erstatte det arbeidet.

– Forskjellen er at Next Media ønsker å utforske nye områder for Schibsted og derfor vil jobbe med ideer som er utenfor de naturlige rammene til våre nyhetsmerkevarer.

Schibsted Media Group eier i dag flere av de ledende nyhetsmerkevarene i Skandinavia. Det inkluderer Aftonbladet og Svenska Dagbladet i Sverige, og VG, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, og Fædrelandsvennen i Norge.  

Next Media’s oppgave er å dyrke fram ideer som kan utvikle seg til nye medieselskaper. Foto: John Einar Sandvand, Schibsted

Egen innovasjonsprosess

Next Media har definert en egen innovasjonsprosess i fire steg for å jobbe fram nye produkter.  Prosessen starter med hva som kalles et “bet”. Det er et problemområde man tror Schibsted burde se nærmere på.

– Noen “bets” kan være veldig smale, for eksempel om Schibsted bør starte et nettsted for hundeeiere. Andre kan være tilsvarende brede, for eksempel hvordan innhold vil se ut i framtiden, sier Next Media-sjef Frida Kvarnström.

Små team skal jobbe med å utforske de utvalgte områdene. Tanken er at de gjennom en smidig prosess vurderer brukernes behov, ser på hvordan og om de kan løses og om det kan ligge en forretningsmulighet der. – Og er svaret nei, skal teamet raskt flytte fokus til et nytt område, sier Kvarnström.

Next Media-lederen er forberedt på at mange av forsøkene vil mislykkes, noe innovasjonsprosessen tar høyde for. Og hun mener det også er en forutsetning for suksess.

– Vi håper vi vil lære fra våre feil – og kan dele disse erfaringene med resten av Schibsted, sier hun.

Flere initiativ lansert

Enheten driver også initiativ som allerede er er lansert.  Et av dem er Omni Next, som er en plattform for enkel og smart kurering av innhold. Fire merkevarer er i dag bygget på denne plattformen:

  • Omni – en populær nyhetsapp for det svenske markedet
  • Omni Ekonomi – en app for økonominyheter
  • MinE24 – en nyhetsapp knyttet til Schibsteds nettsted E24.nof
  • fPlus – en tjeneste drevet av Svensk Näringsliv, men hvor både den tekniske plattformen og deler av innholdet kommer fra Schibsted

Et annet team er UpNext, som lager skreddersydde nyhetsbrev for innovative selskaper. Hver dag mottar flere tusen ansatte Schibsted Daily, med korte og relevante nyheter fra mediebransjen spesielt tilrettelagt for ansatte i Schibsted.  En egen redaksjon velger ut og setter sammen sakene. Hensikten er både å spre kunnskap og bidra til at alle ansatte har samme forståelse av markedet Schibsted konkurrerer i.

Nå planlegger UpNext å tilby den samme tjenesten for andre konsern.  Første kunde er Schibsteds datterselskap Adevinta.

Håper på flere suksesser

Next Media-enheten måler sin suksess i evnen til å bringe nye produkter ut i markedet for Schibsted.

– Jeg håper at vi i løpet av ett eller to år har identifisert minst ett – og forhåpentligvis mange flere – initiativ som vi har vært i stand til å skalere, og som vi ser kan bringe betydelige inntekter til Schibsted, sier Next Media-leder Frida Kvarnström.

Innovasjonsmiljøet i Schibsted  ledes av produktsjef Tobias Calminder og Next Media-sjef Frida Kvarnström. Foto: John Einar Sandvand, Schibsted