Published 2020-04-24

Schibsted investerer i Bookis

Bookis ble lansert i 2017, og har i dag over 70.000 brukere. Nå går Schibsted inn med 12 millioner kroner i virksomheten.

Christian Horn Hanssen, investment manager i Schibsted Growth

– Vi er naturligvis litt mer forsiktig med investeringer i lys av den usikre tiden vi er inne i nå, men Bookis var vi ikke i tvil om, sier Rune Røsten, leder for Schibsted Growth.

Under korona-krisen har Bookis, en plattform for kjøp og salg av brukte og nye bøker, opplevd en solid økning i omsetning på rundt 50 prosent. Det er likevel ikke avgjørende for at Schibsted nå investerer.

– Vi har kjent gründerne i Bookis lenge, ikke minst fordi de har vært en viktig samarbeidspartner for HeltHjem, distribusjonstjenesten som eies av Schibsted og Polaris. HeltHjem sin forretningsmodell er tett knyttet til nettopp den delen av Schibsteds tjeneste som kan levere pakker dør-til-dør. Vi er utrolig glade for at vi nå endelig har kunnet gå inn på eiersiden, sier Christian Horn Hanssen, investment manager i Schibsted Growth, som investerer i digitale gründerselskaper.

Bookis er en plattform for kjøp og salg av nye og brukte bøker, og sørger for lave priser samt en enkel, morsom og friksjonsfri kjøp- og salgsprosess for brukerne, helt i tråd med dagens gjenbrukssamfunn.

Arne-Morten Willumsen og Lasse Brurok i Bookis.

– Vår ambisjon er å være best på kundeopplevelse og teknologi. Vi har utviklet Nordens største markedsplass for nye og brukte bøker. Med Schibsted på laget gleder vi oss til å vokse Bookis videre i Norge, men også i Sverige – hvor vi lanserte i januar. Vi har allerede en solid base av kunder, men potensialet er mye større. Det skal vi realisere nå, sier medgründer og daglig leder Arne-Morten Willumsen.

Bakgrunnen for å etablere Bookis i 2017, var innsikt om at det ikke fantes en enkel måte å kjøpe og selge brukte bøker på. Det førte til at altfor mange kjøper nye bøker, for deretter å sette dem i bokhyllen. Det blir kjøpt over 31 millioner bøker hvert år i Norge, men få bøker selges brukt.

– Bookis skal bidra til at folks bokhyller blir tilgjengelig for alle – slik at bøkene får et nytt liv i stedet for å være gjemt bort i bokhyller, pappesker, loft og kjellere, sier Willumsen.

På Bookis finner du verdens største utvalg av norske titler. Studentene har virkelig fått øynene opp for tjenesten, men det siste året har også skjønnlitteratur blitt veldig populært.

Satser med millioner og markedsføring fra Schibsted
Schibsted går nå inn med 12 millioner kroner i Bookis.
– Når vi går inn i selskaper er det alltid med et langsiktig perspektiv, og med store ambisjoner. Det gjelder også Bookis, sier Horn Hanssen.
– Akkurat nå er selskapet i en fase der vi spesielt kan bidra med markedsføringskunnskap og -kapasitet. Nettopp det aspektet er utrolig viktig for at selskapet skal vokse videre, understreker han.

– Vi har hatt et langt og fruktbart samarbeid med Helthjem. Uten dem hadde ikke Bookis hatt det konkurransefortrinnet som handler om nettopp enkel og effektiv distribusjon fra selger til kjøper. Å inngå partnerskap med en aktør vi allerede kjenner til og samarbeider godt med er en ekstra motivasjonsfaktor for oss, i tillegg til at Schibsted sitter på en produktportefølje som vi nå får gleden av i enda større grad enn tidligere. Vi er rett og slett utrolig begeistret for at vi får Schibsted med som investor og partner, sier medgründer og markedssjef i Bookis, Lasse Brurok.

Fremtidens plattform for delingsøkonomi
Nettopp fordi Bookis ikke er en ordinær nettbutikk, men en markedsplass, er Bookis spesielt glad for at Schibsted allerede er en erfaren eier og driver av markedsplasser – som FINN.no.

– Det Schibsted historisk har fått til med både FINN i Norge, men også med Blocket i Sverige og øvrige internasjonale markedsplasser i verden, er imponerende. Det gjør at vi kjenner oss veldig trygge på at vi har fått en partner og investor på laget som virkelig forstår både forretningsideen vår og våre internasjonale ambisjoner. Selv om Bookis i dag er en plattform for bøker, er ambisjonen på sikt å bruke plattformen også til andre produkter. Er det noen som kan bidra til å forløse dette, så er det nettopp Schibsted, sier Willumsen.

Tror på nye nisjer
– Historier og kunnskap i bokform er like viktig og aktuelt som det alltid har vært, også i analog form. Det gjelder både nye og gamle bøker, til tross for at vi de siste årene ser en betydelig utvikling i tilgjengeliggjøring av digitale bøker – og lydbøker. Vi har fortsatt troen på at markedet for fysiske bøker er – og vil i lang tid fremover – fortsette å være stort. Det sagt, så tror vi at Bookis også har et potensial med tanke på bruke plattformen for kjøp og salg av også andre produkter som er spesielt egnet for å distribueres mellom hjemmene, sier Christian Horn Hanssen.