Published 2020-11-26

Stavanger Aftenblad har rundet 30 000 digitale abonnenter

– Dette er en viktig milepæl. Vi har gått fra 0 til 30 000 digitale abonnenter på fem år. Det hadde vi aldri sett for oss, sier sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Lars Helle.

Sjefredaktør Lars Helle og daglig leder Mari-Marthe Aamold holder meteren og jubler over 30 000 . Foto: Kristian Jacobsen

Lars Helle hadde ikke så stor tro på at folk ville ha rene digitale abonnenter da tilbudet ble lansert i 2015. Selv begrunner han sin daværende skepsis med tradisjon og kultur.

– Stavanger Aftenblad har vært en veldig papirorientert avis. Folk forbinder oss med å få papiravisen i postkassen, sette seg ved frokostbordet med kaffekoppen og lese avisen, sier Helle

Målet om 30 000 digitale brukere ble satt i fjor høst. På den tiden må det kunne sies å ha vært nokså hårete.

– Vi startet 2020 med ca. 27 000 abonnenter. Nå har vi økt abonnementsbasen med mer enn ti prosent i løpet av elleve måneder. I tillegg når vi målet fem uker før fristen. Dette er svært gledelig, og lover veldig godt for 2021, sier Helle.

Tiltrekker seg yngre abonnenter

Å tilby digitale abonnementer har gjort at Stavanger Aftenblad har tiltrukket seg stadig flere yngre abonnenter.

– Vi ser at den gjennomsnittlige digitale abonnenten vår er 25 år yngre i snitt enn de som abonnerer på papiravisen. Nyhetskonsumet blant unge foregår i større grad via telefonen. For de fleste unge er det å sette seg ned med papiravisen ikke nødvendigvis en naturlig del av hverdagen, sier Helle.

Den pågående koronakrisen har også bidratt til vekst. Stavanger Aftenblad har fokusert på å dekke pandemien fra et rogalandsk perspektiv, samtidig som de har fortsatt å levere gode lokale nyheter.

Snuser på all time high

For få år siden var det ikke mange som hadde tro på at Stavanger Aftenblad skulle klare å øke abonnementsbasen sin ytterligere.

– I glanstiden på 90-tallet hadde vi på det meste 65 000 abonnenter. Fra 1999 til 2016 falt dette tallet til rundt 55 000. Alle trodde at nedgangen skulle fortsette. Nå har vi totalt 63 300 abonnenter. Vi snuser med andre ord på en all time high, sier Helle.