Inspirationsdag för journaliststudenter

Välkommen på en inspirerande förmiddag med Schibsted, SvD, Aftonbladet och Omni!

Träffa journalister från branschen som bjuder på konkreta tips, inspiration och diskussion. Vår ambition är att du ska få med dig nya insikter som hjälper dig i din framtida karriär som journalist.

När? 9e november, 8:30 – 12:00
Var? Kungsbron 13

👉 Anmäl dig här 👈

 

Talare och ämnen för dagen:

 

Hur kan sportjournalistik kan förklara världen?

Kristoffer Bergström, Reporter och krönikör på Aftonbladet.

Jag heter Kristoffer Bergström och skämdes från början för att kalla mig enbart sportjournalist. Jag försökte flika in att jag skriver lite för kulturen eller nyheterna också. Men det är dumheter att hålla på så, för allt jag har skrivit av värde har utgått ifrån idrott. Jag kommer att beskriva hur sportjournalistik kan förklara världen. Hur idrott kan vara en genväg eller en omväg för att hitta rent makalösa historier. Och varför Sportbladet därför är en arbetsplats som borde passa just dig.


Hur gör redaktionerna olika nyhetsvärderingar av samma händelse?

Martin Ahlquist från Svenska Dagbladet, Matilda Glaser från Omni & Martin Schori från Aftonbladet

Paneldebatt mellan ansvarig utgivare på våra tre redaktioner. Debatten kommer röra sig kring hur olika redaktioner gör olika nyhetsvärderingar av samma händelser – varför skiljer det sig åt och hur förhåller sig redaktionerna till varandra?


Så jobbar SvD med konstruktiv journalistik

Hanna Österberg, Sajtchef på SvD.se

Hur får vi nyhetströtta läsare, och nyhetsundvikare, att orka följa utvecklingen i Ukraina eller klimatkrisen? För att uppfylla vårt läsarlöfte behöver vi även ge läsarna det vi kallar konstruktiv journalistik. En komplett nyhetssajt innehåller alltid en paus. Lyckas vi med detta blir vi bättre på att nå ut med vår journalistik – och vi sticker ut jämfört med våra konkurrenter. Vi i spjutspetsgruppen på SvD har satt upp en checklista kring hur vi vill jobba med detta och vad vi har läst oss funkar.


Omni <3 AI

Calle Sandstedt, redaktionschef på Omni

“AI-utvecklingen förändrar hela världen som vi känner den. Och det är ingen överdrift att teknikomställningen den innebär är det största som har hänt mediebranschen sedan digitaliseringen.
Vad ställer det för krav på vår bransch och för oss som verkar i den? Här kommer en inblick i hur vi på Schibsted – och i vårt specifika fall Omni – tänker kring tekniken och hur vi tror att AI kan förändra hur vi i framtiden jobbar.”


Hur är Aftonbladet som arbetsplats och hur jobbar vi med sociala medier? 

Lina Dawood, Sociala medier-specialist på Aftonbladet

 


Natalie Demirian, Nöjesreporter på Aftonbladet och dagens moderator.

 

 

Det här är Schibsted:

Schibsted är en familj av digitala varumärken med en stark position i Norden och cirka 6000 anställda. Miljoner människor använder dagligen våra tjänster, genom marknadsplatser som Blocket, Finn och Oikotie; mediehus som Aftonbladet, Aftenposten, SvD och VG; och digitala tjänster som Lendo och Prisjakt. Vi hjälper också nya lovande företag att växa. Vår gemensamma mission ”empowering people in their daily lives” är förankrad i vårt mediearv och i en tradition av ständig förändring. Vår ambition är att upprätthålla ett transparent och öppet samhälle där vi kan lita på varandra.